پودر چربی در جیره دام چه تاثیری دارد؟
درزیربه برخی از مهم ترین تاثیرات پودر چربی میپردازیم
۱)بهبود نمره وضعیت بدنی: به گاو ها کمک می کند تا پس از زایش سریع به تعادل وضعیت خود باز گردند.
۲)کاهش استرس عوارض گرمایی
۳)افزایش تولید شیر
۴)افزایش ترکیبات شیر و کاهش خطر افت چربی شیر
۵)حفظ تراکم انرژی جیره در هنگام افزایش سطح علوفه بدون کاهش هضم فیبر
مزایای پودر چربی
•بهبود کیفیت رویان
•باعث تغییر توسعه فالیکولی
•باعث افزایش تراکم انرژی جیره
•قابلیت هضم بالایی دارد
علل استفاده از پودر چربی در جيره دام
گاوهای پر تولید به ویژه در ابتدای دوره شیرواری (120 روز بعد از زایمان)بطور عمده در بالانس منفی انرژی قرار دارند این مسئله به این دلیل است که مصرف انرژی کمتر از احتیاجات لازم برای مواد مغذی مورد نیاز تولید بالا است .
در نتیجه گاو ذخایر مواد مغذی در بدن مثل چربی بافتی را برای برطرف کردن نیاز های انرژی مصرف می کند ،این مسئله در مدت زمان کوتاهی تاثیرات سوء از جمله کاهش وزن ، کاهش ایمنی ، ضعف عمومی ،کاهش قدرت باروری ، کاهش دوره شیرواری و مدت زمان سودمندی در گله و….. را در پی خواهد داشت.
جهت جبران اين کمبود 3 راه وجود دارد :
افزایش مصرف کنسانتره
استفاده از کنسانتره در جیره دارای محدودیت می باشد چرا که افزایش 60- 55 درصد ماده خشک جیره باعث کاهش چربی شیر ، اسیدوز تحت بالینی و بالینی ، کاهش غذای مصرفی ، لامینیت و کاهش کارایی مواد غذایی می شود.
افزایش مواد خشک(علوفه)
این مواد به علت ساختار حجیمی که دارند به سرعت حجم شکمبه را اشغال کرده در نتیجه میزان مواد غذایی دریافتی کم می شود و خود عامل تشدید کننده کمبود انرژی می شوند.
افزایش مصرف مواد پر انرژی با حجم کم(پودر چربی)
چربیها می توانند تراکم انرژی جیره را بیشتر کنند . گاوهای پر تولید و یا گاوهایی که در شرایط استرسها ی محیطی (استرس گرمایی، جابجایی) به سرمی برند روزانه به 40 مگا کالری یا بیشتر انرژی خالص نیاز دارند از این مقدار 8 مگا کالری یا حدود 8 درصد ماده خشک جیره را می توان از طریق چربی تامین نمود .
اگر چه گاوهای شیری باشکمبه فعالی که دارند به چربی یا اسیدهای چرب نیاز ندارند،اما بودن آنها درجیره مزایای زیادی دارد.وجود چربی به مقدار متوسط در کنسانتره به شدت خصوصیات خوراک را برای حمل ونقل بهبود می بخشد.
چون در صورت کمبود یا نبودن چربی در خوراک قسمتی از مواد خوراکی به صورت پودر یا گرده در آمده به صورت غبار از آن خارج می شود،
به همین ترتیب وجود مقدار متوسط چربی اصطکاک ماشین آلات و تجهیزات حمل ونقل خوراک را کاهش می دهد و ضمن خوش خوراکی جیره و افزایش مصرف خوراک به عنوان حامل ویتامین های محلول در چربی سودمند است .
علایم کمبود انرژی
علایم کمبود انرژی در گاوها به صورتهای زیر بروز میکند:
- افت زیاد وزن و تولید شیرهمراه با کاهش تداوم شیردهی ،
- کاهش چربی شیر،
- ازبین رفتن قوام مدفوع،
- عدم فحلی و پایین آمدن نرخ آبستنی
نقش مکمل ها درگرما
در هوای گرم مکمل های چربی به کاهش تنش گرمایی در گاوهای شیری کمک می کنند
چون آنها در جریان گوارش و استفاده ی بدن در مقایسه با کربوهیدرات ها و پروتئین ها حرارت کمتری تولید می کنند.
وقتی سطح چربی های جیره (براساس وزن خشک ) حدود ۵درصد باشد تولید شیر به حداکثر می رسد.
به گاوها نباید بیش از ۱٫۵ کیلو گرم از انواع لیپیدها (علاوه برلیپدهای موجود در خوراک) تغذیه نمود.
گاوهای مسن نسبت به گاوهای دو ساله عکس العمل بهتری به اضافه کردن چربی در جیره از خود نشان می دهند.
میتوان روزانه ۱۰۰-۱۲۰ گرم پودر چربی به جیره انتقالی گاوهای خشک و بیش از ۴۵۰ گرم به جیره اوایل
شیردهی و در صورت لزوم بعد از گذشت ۵هفته از آغاز دوره ی شیردهی استفاده کرد. پودر چربی میتواند
برای جایگزینی انرژی مصرفی حاصل از نشاسته در جیره های مملوء از کنسانتره (به ویژه در اوایل دوران شیردهی)
مورد استفاده قرار گیرد تا اینکه درصد چربی شیر زیاد شود بدون اینکه تولید شیر کاهش پیدا کند .
منابع مکمل های چربی قابل استفاده در جيره دام و طيور:
3 نوع مکمل چربی که در حال حاضر در دسترس هستند عبارتند از :چربیهای گیاهی یا روغن ها (چربی های بسیار غیر اشباع) ، روغنهای حیوانی (چربیهای بسیار اشباع) و منابع چربی بدست آمده از روغن پالم ( عبوری).از میان این 3 منبع ، چربی های عبوری حاصل از روغن پالم به علت اینکه از محیط شکمبه عبور کرده و کمترین میزان تاثیر را بر میکرو فلور آن میگذارند بهترین گزینه برای تغذیه دام به حساب می آیند.
ارزش غذايی و ويتامينها
امروزه روغن پالم دومین روغن نباتی جهان از نظر تولید به شمار میآید. همانند دیگر روغنها و چربیها، هر گرم روغن پالم 9 کیلو کالری انرژیتامین میکند. از سوی دیگر چربیها منبعی سرشار از ویتامینهای E، D و A به شمارمیآیند. روغن خام پالم منبعی سرشار از پرو – ویتامین A به شکل انواع کاروتینوئید وبه میزان 500 تا 700 بخش در میلیون است. از سوی دیگر، روغن پالم سرشار از ویتامین E بوده و حاوی هر دو نوع توکوفرول و توکوتری ینول به میزان 600 تا هزار بخش در میلیون است.
درصد اشباع اسيدهای چرب اساسی
میزان اشباع روغن پالم تنها 50 درصد بوده، درصد اسیدهای چرب تشکیل دهندهی آن نیز به قرار زیراست
50 درصد اسیدهایاشباع (عمدتاً اسید پالمیتیک)
40 درصد اسیدهای غیراشباع با یک پیوند دوگانه (عمدتاً اسید اولئیک)
10 درصد اسیدهای غیراشباع با چند پیونددوگانه
نکاتی مهم در زمان استفاده از چربیها در جیره گاوهای شیرده :
برای استفاده از چربی در جیره گاوهای شیرده، میبایست دوره عادت پذیری حیوان را مد نظر قرار داد.
هنگامیکه مکمل چربی به جیره اضافه میشود، میبایست درصد کلسیم و منیزیم در کل جیره افزایش یابد (کلسیم ۹/۰ تا ۱ درصد و منیزیم ۳/۰ درصد، بر اساس ماده خشک). برخی تحقیقات پیشنهاد کرده اند که با افزایش میزان چربی در جیره غذایی نیاز به کلسیم به عنوان عامل صابونی کننده چربی افزایش می یابد(اولتجن ۱۹۷۵) .استفاده از چربی غیراستاندارد یا محافظت نشده سبب افزایش صابونی شدن کلسیم و منیزیم در شکمبه و دفع آنها از طریق مدفوع می شود
به ازای افزایش هر ۳ درصد چربی به جیره، باید ۱ درصد به میزان پروتئین غیر قابل تجزیه عبوری در شکمبه افزوده شود. به عبارت دیگر به ازای هر یک مگاکالری انرژی خالص شیرواری حاصل از چربی اضافه شده، ۷۲ گرم پروتئین غیر قابل تجزیه در شکمبه میبایستی منظور شود. حد مجاز مقدار چربی مصرفی را به طور کلی برای گاو و سایر حیوانات شیرده 5% می باشد
در جیره گاوهای شیرده، چربی حاصل از منابع طبیعی (علوفهها، دانههای حبوبات، دانههای روغنی و پیه) از ۵ درصد کل چربی جیره تجاوز ننماید. افزایش کل چربی جیره به بیش از ۸ درصد میتواند هضم فیبر را کاهش داده و منجر به افت درصد چربی شیر گردد.
استفاده از مکمل نیاسین که ممکن است از دوره ی خشک آغاز شده باشد، باید برای گاوهای پر شیر ادامه یابد. در این حالت مصرف غذا احتمالاً بیشتر و احتمال بروز کتوز کمتر خواهد بود.
نقش چربی در شیر
چربی شیر مهم ترین ترکیب انرژی زای شیر بوده که خواص فیزیکی شیر و فرآورده های آن را تحت تاثیر قرار می دهد. چربی شیر نشخوارکنندگان دارای تعداد زیادی اسید چرب مختلف است که عمدتا در اثر متابولیسم لیپیدهای خوراک در شکمبه بوجود می آیند. بیشتر این اسیدهای چرب به مقدار کم در چربی شیر وجود دارند .چربی شیر حاوی ۹۸-۹۵ درصد تری گلیسرید می باشد. در نشخوارکنندگان، قسمتی از اسیدهای چرب شیر در بافت پستان ساخته می شوند و قسمتی از چربی پلاسما منشاء می گیرند. حدود ۵۰ درصد اسیدهای چرب شیر از لیپیدهای پلاسما منشاء می گیرندکه حدود ۸۸ درصد از اسیدهای چرب پلاسما از خوراک و ۱۲ درصد باقیمانده نیز از اسیدهای چرب آزاد شده از بافت چربی مشتق می شوند. مقدار و ترکیب چربی شیر را می توان از راه تغییر در ترکیبات خوراک تحت تاثیر قرار داد .
افزایش غلظت اسیدهای چرب غیر اشباع در جیره سبب کاهش سطح اسیدهای چرب اشباع و افزایش سطح اسیدهای چرب غیر اشباع در چربی شیر می شود . متابولیسم اسیدهای چرب غیر اشباع توسط میکروارگانیسم ها در شکمبه موجب تولید اسیدهای چرب ترانس (اسید واکسینیک) و اسیدهای لینولئیک کونژوگه می شود که برای سلامتی انسان مفید می باشند همچنین افزودن روغن ماهی به جیره گاوهای شیرده باعث افزایش اسیدهای چرب امگا-۳ در چربی شیر می شود.
حد مجاز چربی
حد مجاز مقدار چربی مصرفی را به طور کلی برای گاو و سایر حیوانات شیرده 5% می باشد. ولی در اینجا هم طبیعتاً نوع چربی خود عامل تعیین کننده است، برای مثال مصرف مواد خوراکی که در چربی آنها اسیدهای چرب غیر اشباع زیاد است، در تغذیه گاوهای شیری مقدار چربی شیر را کاهش می دهد (برای مثال مصرف سیلوی ذرت و دانه ذرت در تغذیه گاوهای شیری). اصولاً با مصرف اسیدهای چرب غیراشباع احتیاج حیوان به ویتامین شدیداً افزایش می یابد بنابراین افزودن ویتامین به خوراک ضروری است. مقادیر زیاد چربی با اسیدهای کوتاه زنجیر بروز عارضه کتوز را مساعد می کند، مکمل چربی خالص تا 3 درصد از چربی جیره بر اساس ماده خشک و غلظت کل چربی جیره حداکثر به 7 درصد ماده خشک جیره محدود می شود.
نکات کاربردی برای مصرف مکمل چربی:
مکانیسم محافظت در مکمل چربی، اتصال اسیدهای چرب به کلسیم است، این مکانیسم تنها راه محافظت از اسیدهای چرب غیراشباع در شکمبه میباشد، مواجهه با اسید موجود در شیردان منجر به آزاد شدن اسید چرب خواهد شد، در شرایطی که بهعلت تخمیر زیاد بالأخص استفاده از کربوهیدراتهای سهلالهضم، محیط شکمبه اسیدی شود، ممکن است چربی محافظتشده آزاد گردد، فلذا توصیه میشود دامدار بهازای هر رأس دام در جیره غذایی 200-170 گرم بیکربنات سدیم منظور کند تا pH شکمبه از 5 کمتر نشود، این کار نه تنها به محافظت بیشتر چربی مکمل کمک میکند، بلکه در ارتقاء راندمان تغذیهای دام هم مؤثر خواهد بود.
یکی از اهدافی که با مصرف مکملهای چربی محافظتشده امکانپذیر خواهد شد، قابلیت افزایش علوفه در جیره دام است. تأثیر مکملهای چربی محافظتشده بر علوفه به نوع علوفه و درصد آن متفاوت است، آنچه تاکنون مشخص شده است مکملهای چربی محافظتشده بر قابلیت هضم علوفههای خرد نشده تأثیر بسزایی خواهند داشت و وجود یونجه خشک در جیره باعث کسب بهترین نتیجه خواهد شد.
دلایل محدودیت مصرف چربی در جیره:
1.محدودیت اصلی مصرف چربی در نشخوارکنندگان وجود باکتریها است که چربی با ایجاد یک لایه فیلم به دور سلولایتیکها ارتباط آنها را با شیرابه شکمبه قطع نموده و هضم فیبر را پایین آورده و باعث فلجی شکمبه می شود و در نتیجه اسیدوز متابولیکی و کاهش هضم غذا بوجود می آید. این به این دلیل است که میکرو ارگانیزمهای شکمبه به دلیل سرعت عبور نسبتا بالا در شکمبه بسیار جوان هستند و توانایی کاتابولیسم چربیها را ندارند اما انواع بسیار کمی از میکروارگانیسمهای شکمبه توانایی هیدرولیز محدود را دارند اما عمل هیدرولیز در شکمبه بدلیل اکو سیستم آن که برای هضم فیبر طراحی شده است کارایی شکمبه را می کاهد ،ضمنا راندمان شیردان را نیز ندارد و فقط درصدهای جزئی از چربی را هیدرولیز نموده و پاسخگوی درصدهای معمول نیز نمی باشد.
2-عمل هیدرولیز در شکمبه توسط عواملی کاهش می یابد از جمله افزایش سطح چربی جیره و یا کاهش پی اچ و افزایش سطح یونوفرها که از رشد باکتریها جلوگیری می کنند
3-محدودیت دیگر مصرف چربیها هیدروژنه کردن اسید چربهای غیر اشباع است که بیشتر به دلیل باکتریهای شکمبه است .بیشتر پیوندهای دوگانه در حالت طبیعی در حالت سیس هستند. چربیهای علوفه بیشتر دارای لینولنیک ۱۸:۳ هستند در حالی که غلات بیشتر حاوی لینولئیک ۱۸:۲ می باشند.
قیمت پودر چربی
پودر چربی و پودر خالص دارای قیمت های متفاوتی هستند به طوری که پودر چربی خالص قیمت بالاتر دارد. قیمت های این محصول در اصفهان و قم و کرج متفاوت می باسند برای همین کسانی که قصد خرید دارند برای استعلام قیمت باید با ما تماس بگیرنند.
خرید پودر چربی از ما
شرکت بازرگانی پالیزتجارت با سابقه طولانی در زمینه فروش خوراک دام و طیور دارای افرادی با تجربه و متعهد در خدمت تمام مشتریان عزیز می باشد. هدف ما جلب رضایت مشتری است .برای خرید با واحد فروش ما در تهران تماس بگیرید و سفارش خود را تکمیل کنید.
شماره موبایل تماس با مدیرفروش 09129429784